Bier brouwen

 Kölsch

Hieronder volgt een recept voor Kölsch. Als gist kan je het beste een vrij neutrale bovengist gebruiken, bijvoorbeeld Delta-X. Nog beter is natuurlijk Wyeast 2565 (Kölsch) of, als alternatief Wyeast 1007 (German Ale) of 1338 (European Ale) Sommige Kölsch worden ongefilterd gebotteld (en dan heet het dus Wiess), maar ik weet niet hoe het dan met de gist gesteld is.

Ingrediënten voor 20 liter bier:

3200 gram pilsmout 3 EBC
400 gram tarwemout 3 EBC (extra fijn schroten!)
60 gram Hallertau hopbloemen (of pellets) (4%)

Werkwijze:
  • Neem 16 liter water van 55° C en stort er de mout in.
  • De temperatuur moet nu 52° C zijn.
  • Controleer de pH en corrigeer indien nodig.
  • Laat 15 minuten rusten; Verwarm tot 63° C en laat 50 minuten rusten.
  • Verwarm tot 73° C en laat 10 minuten rusten.
  • Doe de zetmeelproef en maisch af op 80° C.
  • Spoel tot er ongeveer 26 à 28 liter wort is (spoelen tot SG=1010).
  • Kook 75 minuten, voeg de 80 % van de hop aan het begin van het koken toe.
  • De resterende hop voeg je aan het einde van het koken toe en kook je enkele minuten mee.
  • Damp in tot je 21 liter wort overhoudt; Snel koelen tot 22° C.
  • Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
  • Belucht gedurende 30 minuten en belucht na 8 uur nog eens 30 minuten.
  • Koel het wort tot 18° C. Veel plezier (ook bij het drinken)!

Dit recept is oorspronkelijk van Erwin Vermeij

Laatste aanpassing: dinsdag 24 augustus 2004