Bier brouwen

 Düsseldorf Alt

Ingrediënten voor 20 liter:

3600 gram Pilsmout
300 gram Caramelmout 150 EBC
100 gram Chocolademout 900 EBC
50 gram Northern Brewer pellets 8,5 %
14 liter Maischwater
1 eetlepel iers mos
1 verpakking Giststarter Wyeast German Ale of een andere neutrale bovengist.

Werkwijze:
  • Maak van te voren een giststarter.
  • We schroten de mout normaal, de caramelmout iets fijner en we malen de chocolademout.
  • We storten alle granen in 14 liter water van 54° zodat de temp. ongeveer 52° wordt.
  • We plaatsen de ketel in de hooikist en rusten 10 -15 min.
  • We gaan nu verhitten tot 63° gevolgd door een rust van 45 min.
  • We verhitten dan tot 73° en we rusten nog 20 min.
  • Doe nu de jodiumproef, is er geen zetmeel meer, verwarm dan tot 78° en rust 5 min.
  • Ga nu spoelen met water van 78° totdat je 25 liter wort hebt.
  • (Heb je een grote brander dan is de verdamping groot en kun je wel 27 l wort opvangen)
  • Ga dan 75 min. koken (gerekend vanaf het moment dat alles kookt).
  • Voeg de hop toe zodra de wort begint koken.
  • Breng de wort na het koken met een roerstok flink aan het draaien (whirlpool) en wacht dan 15 minuten alvorens de hop en de eiwitten eruit te zeven met de kaasdoek.
  • Daarna ga je de wort snel koelen met de koelspiraal! Als de temperatuur van de wort gedaald is tot 25 graden is ga je het SG meten. Vul eventueel aan tot 20 l.
  • Voeg dan de gist(starter) toe.
  • Veel zuurstof in de wort brengen d.m.v. krachtig roeren of met een aquariumpompje.
  • Zet de emmer met wort op een warme plaats (20-22°)!

Dit recept is oorspronkelijk van Theo van de Voorde.
Laatste aanpassing: dinsdag 24 augustus 2004